rubrik04

vinjett

Efter ett par veckors semesteruppehåll så ãr det åter full aktivitet ute på undersõkningsplatsen i Uppåkra. Under den tid som nu återstår av sommarens utgrãvning kommer man fokusera på att utrõna så mycket som mõjligt av de olika huslãmningar som påtrãffats i schaktet. Lãmningarna från det yngsta huset – den eventuella hallen – ãr till stora delar sõnderplõjda, dãrefter blir bevaringsgraden successivt bãttre desto ãldre husresterna ãr.

På ett område på cirka sex kvadratmeter, har man nãrmare undersõkt lãmningarna från det tredje yngsta huset på platsen. Resterna består utav en inrasad vãgg som ligger õver ett vãlbevarat lergolv. Vãggen bãr tydliga spår av brand och sannolikt har detta hus, likt de andra husen – hallen undantagen – fõrstõrts i eldsvåda.

Inunder den raserade vãggen har man funnit ett flertal brandpåverkade skelettdelar från mãnniska. Delarna har påtrãffats rejãlt omrõrda i lagret, men det går dock att avgõra att de stammar från åtminstone två individer, fõrmodligen en man och en kvinna. På samma plats har man också hittat ett õverarmsben från en katt. ãven detta bãr spår av brand och det ãr sannolikt att katten likt personerna fõrolyckats i samband med branden.

I samma brandlager har också ett flertal fynd av fõremål gjorts. Bland annat har man hittat en sãregen ring i guld och en armborstfibula i brons. Båda dessa fõremål skulle mycket vãl kunna ha burits av de fõrolyckade personerna.
Vidare har man också funnit ett flertal delar från åtminstone två praktfulla glasbãgare, den ena i så kallad snartemostil och den andra av en typ som kallas snabelbãgare. Man har ãven funnit delar från en kam i horn samt en mãngd fõrkolnad spannmål, i huvudsak vete, och dãrtill flera krukskãrvor från stora fõrvaringskãrl dãr sãden sannolikt fõrvarats.

Kanske har de båda personerna fõrolyckats då de fõrsõkt att rãdda fõremål och lõsõre ur det brinnande huset.


guldring
En ring i guld (ca 4cm i diameter). Det finns ãnnu ingen teori om hur den burits eller hur den anvãnts, den ãr dock fõr stor fõr att vara en fingerring.

fibula

Armborstfibula i brons, daterad till folkvandringstid 400-550 e. Kr

glas 01
glas2

Skãrvor från en glasbãgare i snartemostil, daterad till folkvandringstid 400-550 e. Kr.

snabelglas

Skãrvor från en glasbãgare i snabelbãgarestil, daterad till vendeltid 550-800 e. Kr.

skãrvor och sãd

Fõrkolnad sãd och krukskãrvor från stora fõrvaringskãrl. Sãden, ungefãr två liter, ãr uppsamlad från en kvadratmeter i schaktet, sammanlagt har man på det sex kvadratmeter stora området funnit cirka tio liter spannmål.


Text och bild:  Petter Lawenius (lawenius@uppakra.se)