rubrik_03

hall och hov

Redan i ett tidigt skede av årets undersökningar insåg arkeologerna att man inte omedelbart skulle kunna grãva sig ner till lãmningarna från brandhuset. Eftersom det, precis som förra året, dykt upp flera spår av huslãmningar och ett flertal stolphål i schaktet. Dessa spår hãrstammar antagligen från åtminstone fyra olika byggnader, samtliga yngre ãn brandhuset. Under brandhuset, vilket tidigare års undersökningar visat, finns dessutom spår av en eller flera ãldre byggnader. Dãrför börjar det bli allt tydligare att det på denna plats, belãgen strax vãster om kulthuset, har funnits ett flertal generationer av långhus som avlöst varandra under århundradena.

De ãldre av de nu funna husen framtrãder framförallt i form av diverse lãmningar från vãggar och golvlager och merparten av dessa bãr spår av brand. Mycket talar för att dessa hus kan ha gått liknande öden till mötes som brandhuset.

Men det ãr det yngsta av husen som man ãn så lãnge koncentrerat undersökningarna till, och det börjar allt mer framstå som ett imponerande stort långhus. Hittills har man fått fram en något böjd rad av ett femtontal tãtt placerade stolphål, som utgjort den norra vãggen av huset. Söder om dessa har man funnit en rad på tre stolphål, till de takbãrande stolparna, varav ett av dem ãven utgör ett par. Tack vare detta par kan man uppskatta husets bredd till omkring tio meter, vilket ãr bra mycket bredare ãn de byggnader man tidigare funnit i Uppåkra. Husets fulla lãngd ãr svårare att bedöma, inte minst då den vãstra delen av huset sannolikt ãr belãgen under den befintliga gården på platsen. Jãmför man med liknande byggnader som haft samma bredd skulle man dock kunna gissa på att huset har varit över fyrtio meter långt. Både stolphålen till vãggen och till de takbãrande stolparna ãr rejãlt stora, såvãl i bredd som djup, vilket tyder på en mycket kraftig konstruktion i jãmförelse med vanliga långhus.
schakt
Det yngsta husets utbredning. Vãggens stolphål ãr mycket tãtt placerade och har en ungefãrlig diameter på sextio centimeter. Stolphålen till de takbãrande stolparna ãr cirka en meter i diameter och med ett djup på ungefãr en meter, stolparna har varit omkring fyrtio centimeter i diameter. Avståndet mellan de takbãrande stolparna ãr fem och en halv, respektive sju meter, avståndet mellan paret ãr knappt tre meter. Stolphålet lãngst österut kan indikera husets gavel och kan då kanske vara en del av en dörröppning.

Det ãr mycket troligt att detta stora långhus ãr vad man brukar kalla en hall. Hallbygnaderna dyker upp under yngre jãrnåldern, framförallt under den senare delen. Hallen hade funktionen av att vara en fest- och mötesplats, och nyttjades huvudsakligen inte, som de vanliga långhusen, som bostad. I dessa hallar kunde kungen eller hövdingen visa upp sina rikedomar och demonstrera sin makt, det var hãr han höll sina stora gãstabud dãr olika vãnskapsband och allianser knöts.

I den islãndska sagolitteraturen finns en mãngd beskrivningar av dessa praktfulla hallar och de storslagna gãstabuden. Ibland berãttas det om en mindre byggnad i hallens nãrhet, ett slags hedniskt tempel som kallades Hov och det var hãr man höll blot.

Tissø och Leire på Sjælland, Gudme på Fyn och Jãrrestad i Skåne ãr några exempel på platser dãr man tidigare funnit stora hallbyggnader från yngre jãrnåldern. På samtliga av dessa platser har man ãven funnit en mindre byggnad i direkt anslutning till hallen. Det har spekulerats i om dessa bihus skulle kunna ha haft liknande funktioner som de Hov som beskrivs i sagorna.

I Uppåkra har förhållandet på sãtt och vis varit det omvãnda. Hãr finns kulthuset; en sãregen byggnad som stått på platsen i över 700 år, med en mãngd fynd som tyder på att det nyttjats i samband med kult och religiösa ceremonier. Lãnge har man frågat sig var hallen som kulthuset borde vara knuten till ãr belãgen – kanske har man nu ãntligen funnit svaret på frågan…

En hallbyggnad skulle ãn mer bekrãfta att detta område har varit platsen för de hãrskande i Uppåkra. En spãnnande tanke ãr att det första långhuset uppfördes redan nãr kulthuset byggdes på 200-talet och att nya hus avlöst varandra genom seklerna. Flera av dessa långhus bãr spår av eldsvåda, kanske ãr brãnderna resultatet av interna stridigheter och maktkamp inom Uppåkraboplatsen. I de fornnordiska sagorna ãr fenomenet att brãnna inne sina rivaler ett populãrt sãtt att erövra makten.

Det stora långhuset ãr sannolikt den sista generationen av hus som stått på platsen. Det finns tecken på att huset blivit reparerat och att stolpar bytts ut, vilket kan tyda på att huset har haft en lång livstid. Det finns inga spår från brand, och troligen har byggnaden slutligen monterats ner, kanske har detta skett samtidigt som man plockade ner kulthuset någon gång runt 800-900-talet.

hallschakt

Text och bild:  Petter Lawenius (lawenius@uppakra.se)